Soft BTC – epäonnistunut kryptovaluutta

Vaikka Bitcoin on kryptovaluutoista kuuluisin, ei se suinkaan ole ainut. Erityisesti Ethereum (ETH) haastaa Bitcoinin markkina-asemaa, ja vuosien saatossa kilpailuun on liittynyt lukuisia muita kryptorahoja. 

Esimerkiksi Elon Musk tähditti vitsinä alkaneen DogeCoinin (DOGE) arvon nousua ja Jeff Bezosin tiimi rakentaa Amazonin Digital and Emerging Payments -osastolla uutta kryptorahaa, jolta alustan käyttäjät voivat hankkia ja käyttää. Lisäksi uutuudet Cardano (ADA), Uniswap (UNI) ja Solana (SOL) ovat viime aikoina menneet kuin kuumille kiville. 

Miten uudet kryptovaluutat syntyvät?

Myös itse Bitcoin on ajan kuluessa pilkkoutunut eri valuutoiksi. Bitcoin Cash (BCH) kehitettiin maksuvälineeksi päivittäisen käyttöön sijoitustarkoituksiin sopivamman Bitcoinin rinnalle. Valuutta syntyi Bitcoinin ohjelmistopäivityksen tuloksena niin kutsutussa hard forkissa. 

Forkit tarkoittavat aina erilaisia ohjelmistomuutoksia, mutta siinä missä soft fork on kevyempi ja vapaaehtoinen päivitys, hard fork johtaa aina johtoketjun jakautumiseen.

Kun verkkoa ylläpitävän ja pyörittävän palvelimen toimintaa siis muokattiin, tuli Bitcoin Cashista oma erillinen osionsa. Uusi versio ei enää sopinut yhteen vanhan lohkoketjun kanssa, vaan aloitti oman tiensä kulkemisen. Louhijat lähtivät innoissaan uuteen haaraan mukaan ja Bitcoin Cashin ominaisuudet otettiin lämpimästi vastaan. Aina näin ei kuitenkaan käy.

Päivitys ei aina johda menestykseen

Soft Bitcoin (sBTC) syntyi vuonna 2020, mutta se poistettiin käytöstä pian sen jälkeen. Puretun algoritmin arvo oli korkeimmillaankin 5,07 USD ja sulkuhetkellä enää vain 0,007 USD. Soft Bitcoinin vallankumouksellinen idea saada kryptorahalle vakaa hinta DeFi -tunnuksella. Se kokosi yhteen eri lohkoketjujen parhaat puolet aikomuksenaan luoda turvallinen alusta passiivisten tulojen hankkimiseen.

Soft BTC luotiin hinnan kiinnittämiseen 0,0001 BTC:hen tai 100 000 Satoshiin käyttämällä sisäänrakennettua, älykästä sopimusmerkkien supistus- ja laajennusalgoritmia. sBTC Foundation halusi muuttuvilla sijoitustaktiikoillaan varmistaa, että yhdellä sBTC:llä tulee olemaan matemaattisesti taattu arvo 0,0001 BTC lyhyellä / keskipitkällä aikavälillä markkinoilla valitsevista olosuhteista riippumatta.

Ethereumin verkoston päälle rakennetut sopimukset ja rajattu hallinnointi kuitenkin hiersivät sijoittajien luottamusta eikä monikaan hyvästä toimintasuunnitelmasta huolimatta lähtenyt hankkeeseen mukaan. Koska kaikki kryptorahat nojaavat puhtaasti kysyntään ja tarjontaan, kysynnän romahtaessa ei soft BTC voinut jatkaa eteenpäin. sBTC:n perustajajoukko joutui myöntämään tappionsa suurista suunnitelmistaan ja ennen näkemättömästä lähestymistavastaan huolimatta. 

Muita flopanneita kryptovaluuttoja

Soft BTC -tarina ei kuitenkaan ole ainoa laatuaan. Moni Bitcoinin kaltaisesta menestyksestä haaveileva kryptoraha on joko joutunut tyytymään matalampaan markkina-arvoon tai jäänyt täysin nollille sijoittajien puuttuessa. 

Merkkejä siitä, ettei jokin kryptoraha ole pötkimässä pitkälle ovat pysähtynyt kehitys, passiiviset sosiaalisen median tilit sekä matala arvo ja markkinoilla olevien tokenien määrä. Kuolleita tai viimeisiään veteleviä kryptorahoja ei myöskään ole listattu pörsseihin ja niiden verkkosivut on ajettu alas. 

Menetettyjen kryptorahojen suuri määrä ei kuitenkaan tarkoita, että virtuaalisen valuutan aika olisi vielä ohi. Kaikki algoritmit eivät vain menesty kovassa kilpailussa ja heikommat yksilöt tippuvat armotta pois. 

Mielikuvitusta ei eri kehittäjiltä ole puuttunut – vai mitä sanot markkinoilta jo poistuneista Aladin Coinista, Aliencoinista, Babycoinista, Cometcoinista,Dick Pic Coinista, Fck Banks Coinista ja Goldpowercoinista? Sen sijaan Bitcoinin nimellä ovat yrittäneet ratsastaa ainakin BitMoney, Bitcorn, Bitecoin, Bitcoinus ja Bitcoin2.0.

Kattava lista kuolleista kolikoista on kerätty Coinopsy.com nimisille sivustolle. 

Mikä määrittää kryptovaluutan suosion?

Koska kryptovaluuttojen arvo ei ole minkään keskuspankin säätelemä, se voi heilahdella rajusti ja yllättäen. Tarkkoja hetkiä, jolloin lompakossa olevat kryptorahat kannattaisi myydä tai ostaa uusia on hankala ennustaa. Edes kryptorahan tuottotapa ei välttämättä anna vinkkiä tulevasta menestyksestä, vaikka onkin totta, että Bitcoinin kaltaisia hajautetun yhteisön hallitsemia verkostoja on vain muutama. 

Luottamus ja epäluottamus kulkevat kryptovaluuttamarkkinoilla käsi kädessä. Sijoittajat kiinnostuvat ennen kaikkea sellaisista kryptorahoista, joiden käyttötarkoitus ja arvo on helppo ymmärtää. Esimerkiksi Ripple-yhtiön luomaa XRP-kryptorahaa pankkien likviditeettiongelmissa. Solana on puolestaan saavuttanut nousujohtoisen asemansa olemalla hajautettu lohkoketju, joka on rakennettu mahdollistamaan monenlaiset skaalautuvat ja käyttäjäystävälliset sovellukset.

Kunkin virtuaalisen valuutan arvo määräytyy ensi sijaisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta siihen vaikuttavat myös kierrossa oleva valuuttamäärä, valuutan enimmäismäärä ja sen louhinnasta aiheutuvat kustannukset. Lisäksi eri valtioiden asettamilla säännöillä ja rajoituksilla on lusikkansa sopassa. Kiinan asettama louhintakielto on mullistanut alaa, kuten myös El Salvadorin päätös ottaa Bitcoin maan viralliseksi valuutaksi. 

Populaarinkulttuurin ja trendien vaikutus kryptovaluuttoihin on myös vahva, ja voi aiheuttaa äkkinäisiä arvonnousuja. Kuplilla on kuitenkin tapana puhjeta pian, kuten esimerkiksi vuosien 2011, 2017 ja 2021 Bitcoinin arvon heilahdukset ovat osoittaneet. Kryptorahaan sijoittaminen on riskaabelia, mutta onnistuessaan peliin asetettu panos voi tehdä kenestä tahansa miljonäärin.

Jätä kommentti